ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Εδώ και λίγα χρόνια, στον χώρο τέχνης “Ψηφίδα”, εργαστήριο του Ευθύμιου Παπαϊωάννου, ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι.

Ψηφίδα – ψηφίδα, προσεγγίζουμε την αρχή της δημιουργίας της τέχνης της ψηφιδογραφίας και των αισθητικών και πνευματικών αναζητήσεων του παρελθόντος.

Προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με την παράδοση μας – αρχαία και βυζαντινή –  να κατανοήσουμε τους τρόπους έκφρασης, τα υλικά και τα μέσα της κάθε περιόδου και να προχωρήσουμε στη σύγχρονη εποχή έχοντας θέσει πλέον τις βάσεις για αυτό.

Χώρος Μαθημάτων
Χώρος Μαθημάτων

Και για να το επιτύχουμε προχωρούμε βήμα βήμα…

δημιουργώντας μια ευχάριστη παρέα στο ζεστό και οικείο περιβάλλον του εργαστηρίου μεθοδικά και εξατομικευμένα για τις ανάγκες του κάθε εκπαιδευόμενου.

Ξεκινάμε να κατασκευάζουμε απλά γεωμετρικά μοτίβα της Αρχαιότητας, έτσι ώστε να έρθουμε σε μία πρώτη επαφή με την πέτρα και τα εργαλεία του ψηφιδωτού και να αναπτύξουμε τις βασικές δεξιότητες στην χρήση τους.

Σε δεύτερη φάση προχωρούμε στην Βυζαντινή περίοδο, όπου τηρώντας τις αρχές της εικονογραφίας μαθαίνουμε να φιλοτεχνούμε εντοίχια και φορητά ψηφιδωτά χρησιμοποιώντας όλες τις τεχνικές ψηφοθέτησης.

Έχοντας πλέον ολοκληρώσει αυτούς τους κύκλους, ο κάθε εκπαιδευόμενος, μπορεί πλέον να περάσει με την καθοδήγηση μας και στο επόμενο στάδιο δημιουργώντας δικά του, σύγχρονα έργα τέχνης και διακοσμητικά, αξιοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία που απέκτησε.